mette kopp blog

Find dit formål

Ifølge Martin Seligman, den store pionær indenfor positiv psykologi, findes der tre slags lykke: Velbehag, engagement eller meningsfuldhed.

Vi kan søge det behagelige liv, hvor vi sigter efter at opleve så meget glæde og fornøjelse som muligt til enhver tid. Eller vi kan leve det engagerede liv, som centrerer sig om at identificere vores mest værdifulde styrker og designe vores liv således at vi i ethvert aspekt af det bruger disse så meget som muligt. Eller vi kan søge det, som rigtig mange mennesker længes efter i den moderne verden, nemlig det meningsfulde liv. For at at leve et meningsfuldt skal vi også gøre perfekt brug af netop hver vores unikke talenter, styrker, kræfter, evner og følelser, som vi så dedikerer til noget, der er større end os selv og vores eget liv. Vi ønsker at omsætte vores energier til noget, der giver mening for os. Vi vil gerne gøre verden til et bedre sted på hver vores måde og på hver vores særlige område ved at udfolde det bedste af os selv.

Ergo må vi finde ud af hvad vi skal gøre for at være den bedst bidragende og mest lykkelige version af os selv. Vi må finde vores livsformål – det, som vi kan som ingen andre kan, og samtidig det, der får hjertet til at banke mere end noget andet. Det skal være noget, der motiverer os til at springe ud i livet, som vi aldrig har sprunget ud i det før. Noget, der løfter os fra gråzonen, kedsomheden, tomhedsfølelsen og komforten op til oplevelsen af meningsfuldhed, livfuldhed, dyb forbundethed, entusiasme og boblende glæde.
Rigtig mange mennesker længes efter og søger dette formål. Faktisk – alle dem der søger, søger det formål, der kan give dem det meningsfulde liv. De, der ønsker det behagelige eller det engagerede liv, lever det allerede. At leve behageligt eller engageret er simpelt og fuldt tilgængeligt. Men… at leve meningsfuldt er en anden sag. Det kræver meget mere af os, det kræver faktisk hele os og alt af os, og vejen dertil kan være meget lang og snørklet, fordi det at finde sit formål kan være meget svært.

Svaret på spørgsmålet: “Hvad er mit formål?” undslipper os ofte fuldstændig, til trods for at det måske er det spørgsmål i hele verden, de fleste allerhelst vil have svar på.

Som regel er folk meget stressede over at de ikke allerede har fundet deres formål, og føler at de er for sent på den. Af samme grund håber de på en akut åbenbaring, der een gang for alle kan meddele dem hvad de skal bruge dem selv og deres liv til. Jo mere stressede de er, jo mere desperate vil de også være efter at den åbenbaring ankommer, og gerne hurtigt.

Det er ikke konstruktivt. Desperation giver sjældent adgang til de dybe, vise lag af psyken. 

Bare rolig, det er dit formål, vi snakker om. Hele din psyke undtagen kun lige dit bevidste sind, kender det allerede og har altid kendt det, og du er i gang med at arbejde på sagen; du gør det bare ikke bevidst endnu.

Så, her er hvordan du starter: Slap af, og begynd at lægge mærke til de små ting. Bemærk alt, hvad der gør dig glad, nysgerrig, spændt eller giver dig livfulde, boblende fornemmelser indeni. Om det så er en farve, et nyt ord, en sang, et menneske du møder, et bogcover der gør indtryk på dig, en spontan indskydelse, et kreativt projekt du får lyst til at gå i gang med, eller hvad som helst der gør dig nysgerrig, opløftet eller glad. Lad aldrig bare de gode følelser passere. Mærk din glæde eller din boblen i maven, nyd dem, og hvis du kan, gå ind i dem, dyrk dem og forlæng dem.

Tag en note af hvad det var der gjorde dig så glad. Start et kartotek over alt, hvad der giver dig boblen i maven eller vækker glæde i dig. Det kartotek fortæller dig både noget om hvad du kan gøre for at løfte dit humør og din energi, om hvad der er godt og sundt for dig, om hvem du er og hvad du kan lide, og sidst, men ikke mindst, om hvad du drømmer om, begærer, håber og ønsker.

Det kan synes at være de mindste ting, der skaber glæde i dig. Men der kan være mange gode grunde til at lægge mærke til de små ting.
I dansktimerne som lille kan jeg huske at vi blev informeret om visdommen i at finde “det uendeligt store i det uendeligt smaa”. Det er en dyb sandhed. Psyken fortæller os hele tiden hvad vi har brug for og hvad der vil være godt for os. Den meddeler det igennem kroppen og dens fornemmelser, både de behagelige og de ubehagelige. Den fortæller dig alt det store i alt det små. Lyt efter og følg energien, så vil dit liv begynde at udfolde sig som et eventyr af både glæde og meningsfuldhed.

Går du opmærksomt alle de små skridt på din vej, vil du pludselig en dag opdage din retning. Så vil du se at du hele tiden har været på vej i den rigtige retning, og at alt hvad du har gjort, har forbredt dig til at leve dit formål.

Husk, at som buddhisterne lærer os, så er der ingen vej til glæden. Glæden er vejen.