mette kopp

Tullas æg

En til to gange om ugen kører en ramponeret pick-up-truck eller varevogn igennem Borat village med en skrattende højtaler på taget, og blæser båndoptagede salgstaler ud mellem husene med skærende dårlig lyd.
“What are they selling?”, spørger jeg. Romeo lytter et kort øjeblik til den forvrængede talestrøm og svarer overraskende noget nyt hver eneste gang. Potatoes én dag. Fish en anden. Clothes en tredje. “Clothes??!”, spurgte jeg. “Yeah yeah”, svarer han, “1 t-shirt 1 euro”.
Én gang var svaret: This lady collects used fat, for making soap.
– She does??
– But, we don´t have any for her. We’re already collecting ours for grandma for her soap.
– We are???

Jeg har i mellemtiden fundet ud af, at mange af de huse, jeg troede var tomme ruiner i Borat Village, slet ikke er forladte, eller ruiner. Det er rigtige hjem og der bor faktisk mennesker, meget gamle mennesker. Det gælder åbenbart om at have et hus, der ser så forladt og lukket ud, at eventuelle tyve vil gå udenom det. Æstetik spiller ingen rolle her.
Det gælder også om at have få og små vinduer. Det er pudsigt, når man kommer fra norden, hvor dagslys forgudes som var det helligånden selv, men jeg elsker det. Der er ingenting bedre end hule-hygge og den varme glød fra pejsen.

Vi køber æg hos Tulla, der bor 3 huse nede. Tulla er en lille, plump dame med ét rødt øje og stort krøllet hår, som passer godt på sine høns, og derfor giver de mange æg. Æggene koster 1/2 euro stykket. Selv her i Borat village ved man åbenbart, hvad man kan tage for økologiske æg fra fritgående høns. Hendes mand har dårlig hørelse, så Tulla er tilbøjelig til at skråle fremfor for at tale. Når vi kommer ned forbi for at hente æg, stiller hun sig 30 centimeter fra Romeo, lægger hovedet tilbage, og råber op til ham i 7 minutter uden stop. Bagefter oversætter han: “No eggs today”.

Når der er koldt, lægger hønsene ikke æg, men nu er de begyndt igen, og så siger Tulla næsten ingenting, når vi kommer ned. Hun henter æggene og giver os dem direkte i hånden. Ind imellem er de varme. Tulla nikker og siger: “Eggs, directly from the ass of the chicken.”.