Dine grænser er din integritet

Tænk, hvis alle mennesker “bare satte grænser hele tiden”!! Ville verden så ikke blive et forfærdeligt sted fyldt med selvoptagede egoister?!

Øh nej. Det ville være et sted fyldt med modige og stærke mennesker, som man kunne regne med, som var tydelige, som havde naturligt overskud til at give til andre, som havde selvrespekt og respekt for andre, som var autentiske, ærlige og havde integritet.

 

Grænser er lig med autenticitet og integritet

For mange mennesker er “grænsesætning” et negativt klingende ord, men alle er enige om, at “integritet” og “autenticitet” er positive plus-ord. Men du kan faktisk ikke være ægte autentisk eller have reel integritet, hvis ikke du åbner munden og melder ud hvor du står, hvad du vil, hvad du ikke vil, hvad der er okay for dig og hvad der ikke er. Tværtimod.

De mennesker, som de fleste af os beundrer, er TYDELIGE. De viser hvem de er, og det kan man kun gøre gennem grænser. Alt, hvad de gør og siger, er et udsagn om, hvem de er. Jeg er den-og-den – ikke den-og-den. Sådanne mennesker hviler i sig selv. De er mindre frygtsomme og bekymrede end de fleste andre, for de ved, at de formår at passe på sig selv. De er ofte også mere generøse, for der er mere at give af fra hjertet, når man ikke har ladet hver blodsuger på sin vej tage en bid af ens energi.

 

Grænsesætning er forudsætningen for at dit liv kan rykke sig

Hvis du ikke er i stand til at tage ordentligt vare på dig selv, vil det være ekstremt usundt for dig at gå i gang med at prøve at udleve alle dine drømme. For hvert eneste skridt du tager ud i omverdenen, vil du åbne op for nye situationer, hvor dine grænser bliver udfordret. Atter flere mennesker vil få mulighed for at udnytte og krænke dig, nye situationer vil kunne dræne og udsuge dig yderligere, og du vil blive bedt om at spendere tjenester, hjælp, tid, energi, empati, penge og andre ressourcer på tonsvis af mennesker og alskens ting og sager.
Jo “større” dit liv bliver – eller jo større du ønsker, at det skal være – jo vigtigere er det, at du formår at sætte grænser.

Mennesker med stor succes har allesammen det sorte bælte i grænsesætning. Når du er blevet god til at sætte grænser, så vil du pludselig kunne meget mere, end du kunne før. Du vil kunne udvide dit liv, som du aldrig har kunne før. Du vil kunne stille dig selv helt nye udfordringer, gå i helt nye retninger; tage chancer og gøre ting du aldrig har haft mod eller overskud til tidligere. Ikke fordi du tvinger dig til det, men fordi helt naturligt vokser MODET; OVERSKUDDET og LYSTEN til at udvide dit liv.

Det er også først dér, det er forsvarligt.

Med andre ord: Hvis du vil udvide dit liv, er du nødt til først at lære at sætte grænser. Ellers bliver du atomiseret.

Hvis du i dag ikke føler, at du har så meget gå-på-mod i livet, som du synes at du bør have, så er det højst sandsynligt din psyke, der i sin visdom holder dig tilbage fra at kaste dig ud i situationer, du slet ikke er klar til.
Når først du har lært at sætte grænser, så vil du af dig selv blive meget mere modig og opsøgende.

 

Du bliver et mere frit menneske 

Når man ikke formår at sige til eller fra, er det de andre mennesker i ens liv, der sætter dagsordenen. Når de siger eller gør noget, træder du i positur for at behage dem, som du altid har gjort, uanset hvor udpint, du er.
Men hvis du lærer at sige nej, så får du pludselig et valg. Du bliver et mere frit menneske. Og et mere trygt menneske. Et menneske, der går fra ikke-valg til valg. Så kan du bestemme, hvem der skal have hvad hvornår; du kan sige stop; du kan bede om det du gerne vil have, og du kan holde op med at dele ud, når det ikke er sundt for dig.

Desuden bliver du mere pålidelig for andre, når du sætter grænser, fordi folk ved, hvor de har dig. Du kommer ikke pludselig et halvt år efter og siger, at alting er forkert for dig og hele tiden har været det.

 

Du skal naturligvis passe på dig

Der er ikke noget forkert, egoistisk eller odiøst i at passe på sig selv. Det er det, vi allesammen skal!  Hvem skal ellers? Hvis du havde lært dine børn, at de ikke skulle passe på sig selv og dele ud til højre og venstre, indtil de faldt om, ville du så synes, at du havde gjort det godt som forælder?

Nej, vel? Selvfølgelig ville du gerne have dine børn til at være i stand til at passe på sig selv, så de kunne gå sikre, glade, trygge og stærke igennem livet. Well.. den omsorg og beskyttelse skulle også gerne omfatte dig selv. DU er også vigtig og vidunderlig nok til, at du skal passe på dig.

SELVBESKYTTELSE er helt grundlæggende en færdighed, som du skal kunne mestre for at opleve trivsel, glæde, indre fred og have et sundt selvværd.

 

At sætte grænser er ikke at skubbe andre væk

At sætte grænser er ikke KUN at skubbe andre væk. Faktisk er det at vise, hvem man er, så de rigtige mennesker kan blive i eller komme ind i vores liv. At vise hvem man er, er også at vise tillid, blotte sig og skabe grobund for nærhed og intimitet.

At sætte grænser er altså ikke bare at råbe SKRIIID i hovedet på folk. Det er derimod at:

# vise hvem man er.
# drage omsorg for sig selv.
# tage sig selv, sine følelser, sit liv og sit velbefindende alvorligt.
# tro på sit eget værd og sin egen eksistensberettigelse.
# skabe fundamentet for at ens liv kan rykke sig i positiv retning.

Grænser er heller ikke kun at sige nej. Det er det, men det er i lige så høj grad at sige ja – bare til nogle andre ting.

Det vil sige, at det også er at:

# udtrykke sine behov.
# bede om det man ønsker.
# turde udfordre det som “plejer” at være.
# demonstrere sårbarhed og styrke.

Alt dette er også at have integritet.

Så derfor… ville verden sådan set være et vidunderligt meget bedre sted, hvis vi alle formåede at håndhæve vores grænser. Det ville være et sted med mennesker, der blomstrede, connectede, var tydelige, forvandlede verden og gav fra hjertet.

Sæt grænser

<< Se alle blogindlæg

REDSKABER TIL ET SUNDT SELVVÆRD

TILGIVELSE – NEJ TAK

DET INDRE TRIGGER-ORD-  Der står et kun eet ord imellem dig og lykken.

KOM I GANG MED DIN DRØM– 20 minutter om dagen, fem dage om ugen, ændrede mit liv. Det kan også ændre dit. 

ER SELVUDVIKLING SELVOPTAGET?

AFKALK DIT INDRE KOMPAS