Er der blodsugere i dit liv?

Har du relationer, der trækker al energi ud af dig? Er du “redderen” i de fleste af dine relationer? Og er dit liv spækket med forpligtelser af alle mulige slags, og mennesker, der alle har alvorligt brug for din assistance?

Så har du nok gjort dig selv til vært for en blodsuger eller flere.

Hvordan skete det?

Blodsugerne har du tiltrukket, fordi de får dig til at føle dig behøvet og værdifuld. De, på deres side, er blevet tiltrukket af dig, fordi du tilbyder dem en masse gratis eller næsten gratis energi, og det var lige det de stod og manglede. Du er måske endda gået ind og har taget ansvar for hele områder af deres liv, så de bare kunne lægge sig ned og lade dig klare ærterne for dem.

En igle vil give dig energi de første gange han eller hun tager imod din hjælp. Du er høj bagefter, føler dig god, dygtig, anerkendt og nyttig.
Men næste gang vil de have lidt mere, og så lidt mere, og før du ved af det, er du havnet i en situation, hvor det bliver forventet at du stiller op hver weekend, hænger i røret to timer hver dag, kører forbi efter arbejde ugen lang eller lignende, altsammen uden tak, og måske endda med bebrejdelser over, at du ikke giver endnu mere, end du gør.

Du kan genkende iglerne i dit liv på, at de er krævende, hjælpeløse, surladne, utaknemmelige, offeragtige, aldrig er tilfredse og/eller snakker konstant om sig selv og aldrig spørger til dig. De vil have tendens til at fylde dig med følelser af dårlig samvittighed, skyld, stress, medlidenhed og oplevelsen af, at du ikke har noget valg. Men hvad der er endnu vigtigere: Du kan mærke det indeni, fordi din energi falder bare du tænker på dem. 

Disse relationer må og skal du ændre på, hvis du vil have energi til at være glad. Energi til at skabe det liv, du virkelig ønsker dig. Til at du kan trives selv. Til overhovedet at tage dig af dig og dit eget liv. Du må ændre på de relationer, hvis du overhovedet vil have det godt, og i nogle tilfælde – hvis du har gjort dig selv syg for at undslippe deres krav – hvis du vil genvinde din sundhed. Dine blodsugere suger ikke kun energien, men også din mulighed for at finde ægte lykke ud af dit liv. Enten skal dynamikken imellem jer ændres, eller også må relationen ophøre, om ikke andet midlertidigt, indtil ændring bliver mulig.

Hvordan vil de reagere?

Nogle af disse mennesker har lysten og viljen til at være der for dig, når lokummet brænder i dit liv, og du selv har brug for at få noget energi fra nogen. Nogle af dem vil også stadig have lyst til at pleje omgang med dig, hvis du pludselig kun vil give en tiendedel af det du har givet hidtil og i øvrigt også gerne vil have noget igen. Nogle af dem vil holde lige så meget af dig og synes lige så godt om dig, når du begynder at passe på dig selv og din energi.
Og andre af dem vil ikke. De vil blive rasende! De vil bebrejde dig og kalde dig for en selvoptaget egoist. De fleste vil prøve at manipulere dig til at komme tilbage til at blive den gamle dig igen, som de havde så meget glæde af, og en del af dine bekendtskaber vil sive hurtigt og stille ud af dit liv, når alle de gratis ydelser ikke er gratis længere.

Husk, at du er medskaber af alle dine relationer
Inden du dog går i gang med at smide alt og alle ud af dit liv eller starte en strafaktion mod nogen, så husk på, at du selv har indtaget den rolle du har. Du er måske endda stærkt identificeret med at være “hjælper”, og har bygget relationer og tiltrukket folk, der kunne få dig til at føle dig behøvet og uundværlig. Du har selv inviteret dem til at bruge dig, og hvis ikke de havde gjort det, havde du fundet nogle andre til det. 

Du er medskaber af dynamikken i alle dine relationer, også dem du har haft altid. Det betyder ikke at det er din “skyld”, at de er sådan. Men det er dog dit ansvar at handle på det, der ikke fungerer for dig. Det er op til dig at ændre på dine relationer, hvis ikke de gør dig godt, fordi alt i dit liv er dit ansvar, og alle dine behov er dit eget ansvar. Såvel som alle de andres liv og behov grundlæggende er deres eget ansvar.

 

Det er så smukt og rigtigt at give

Men.. det er da så smukt og rigtigt at give, ikke sandt?

Nej, ikke sandt. Det kan være aldeles uforsvarligt at give, hvis man gør det af de forkerte årsager eller fordi man er ude af stand til at passe på sig selv. Hvis man giver al sin energi væk, fordi man på et dybt indre plan er usikker og ikke føler, at man har et valg, så er det en brist, ikke en heltegerning. Hvis man skal give på en måde, der er “smuk og rigtig”, kræver det psykologisk valgfrihed og gode, sunde grænser.

Nå, men er det så vigtigt at give?
Ja, det er vigtigt! Det er lige så vigtigt som at tage og modtage. Hvis ikke du giver, vil du gå glip af det bedste i livet. Men: Du skal ikke tvinge dig selv til at give, hvis du ikke har noget at give. Så skal du i stedet opbygge din energi, indtil det punkt kommer, hvor du har nok til dig selv, og naturligt overskud vokser ud af det.


Ægte overskud er en kombination af:

1. At have reelt fysisk og energimæssigt overskud

2. At være ustresset

3. At være vanemæssigt selv-omsorgsfuld

4. At have taget en beslutning om, at du vil være et overskudsmenneske

Alle disse 4 skal være på plads, for at du kan komme derhen, hvor du er i flow og giver – og tager – fra hjertet. Du kan ikke springe direkte til nummer 4 og regne med at dine ressourcer vil være ubegrænsede, når du misrøgter dig selv. Det vil de ikke. 

Derfor: Start med dig selv! 

Hjælp DIG. Skab tid til dig, tid til din selvudvikling, dit helbred, dine hobbyer, eller hvad som helst, der gør dig glad, herunder også tid til at lave ingenting. Den tid er restitution, og den er livsvigtig. 

Sig nej til det, der dræner din energi, så du får tid og overskud til at gøre det, der opbygger den.
Det er nemmere at sige nej, når man ved, hvad man i stedet skal bruge tiden på.

 

Hvordan gør du?
Du starter med at skære alt ned til det halve. Du snakker kun HALVT så lang tid med Hanne, der ringer og dræner dig med sine lange historier. Du siger kun ja til at hjælpe i den halve tid af, hvad du ellers ville have brugt. Du gør dig kun halvt så meget besvær.

Dette kan du kickstarte ved at sætte et SLUT-TIDSPUNKT på alt, hvad du skal. Fx når Hanne ringer, siger du: “Jeg har kun en halv time”, når du tager telefonen, og når den halve time er gået, afbryder du hende og slutter samtalen. Det samme gælder alt andet, der dræner din energi.
Meld et slut-tidspunkt på forhånd, og – for Guds skyld – HÅNDHÆV det.

Når du skal sætte tidsrammen, så spørg dig selv:
Hvad kan jeg maksimalt holde ud at investere af tid?
Og dernæst halverer du, og det er hvad du investerer. Ikke et øjeblik mere. 

Senere kan du altid se, om du nu skal halvere igen. Og igen. Eller måske egentlig bare sige helt nej. 


Hvordan ved du, at du er kommet i gang?

Du vil føle skyldfølelse!!! Du vil have SÅ dårlig samvittighed over at du ikke giver al din energi væk til alle de andre. Byd den velkommen. Den er krampetrækningen af dine gamle selvdestruktive vaner, der lige så stille begynder at blive luget ud, og dig, der tager magten tilbage over dig selv og dit eget liv. Sådan at der bliver plads til dig i det. 

 

Sunde grænser